Toast 20v. historiikki

Toast syntyi syksyllä 2001 For Oy:n raunioille työttömäksi jääneiden innokkaiden jälkituotantomiesten toimesta. Ammattitaitoa oli kehittynyt Maikkarin kellarissa satojen spottien, tv-ohjelmien ja videoiden parissa. Uudet toimintatavat sekä tekninen osaaminen oli tekijöillä aikansa huippua. Ydinryhmä eli Sami Käyhkö, Jari Turunen, Kari Mankinen, Jari Vuoristo, Juha-Matti Aho sekä Vesa Vinni päättivät jatkaa toimintaa uuden yhtiön nimissä. Lisäksi remmiin saatiin mukaan mainosalaa tunteva tuotantopäällikkö Maarika Suopanki. Laitteisto liisattiin Maikkarilta ja liiketoimintasuunnitelma luotiin. Töitä porukalle tippui automaattisesti tuttujen ohjaajien ja yhtiöiden toimesta. Ensimmäiset Toastin duunit olivat MTV3:n uusi ruutuilme ja Kummelin Jurismia. Niiden ja useiden spottitöiden avulla firma sai vauhdikkaan alun.

Jotta liiketoiminta olisi kannattavaa tajusimme pian, että tarvitsemme myös ammattimaisen ja laadukkaita töitä taloon tuovan yhteistyökumppanin. Saimmekin Mika Sylvinin johtamasta Vulcan Filmsistä oivan osaomistajan ja läjän spottitöitä. Vulcanissa vaikuttivat tuolloin Mikan lisäksi mm. Osmo Walden, Marko Antila, Mikko Pitkänen ja Imppu Tiirikainen.

Ongelmaksi nousi uuden firman nimi, sitä emme keksineet millään. Lopulta Vulcanin ohjaaja Mikko Pitkänen heilutti käsissään A4:sta, johon oli printattu keltainen paahtoleipä, lisäksi Mikolla oli toisessa paperissa sana ”Post”.
Toast Post Production Oy oli syntynyt.

Lönkka 28 ennen remonttia.

LÖNNROTINKADUN AIKA
Maikkarin kellarista käsin tuli pian selväksi, että Toast Post tarvitsee toimitilat Helsingin keskustasta ja toimintaan soveltuvat n. 230 neliötä löytyivätkin Lönnrotinkatu 28:n sisäpihalta. Editointiyksiköitä oli lopulta neljä ja ääniyksiköitä yksi. Efektilaitteena toimi jääkaapin kokoinen Inferno. Lönnrotinkadulle muutettiin talvella 2002 ja avajaisia vietettiin syksyllä 2002.

Alkuajan mainostuotannoissa pääsimme toteuttamaan kykyjämme kaikilla postin osa-alueilla, ainoastaan värimäärittelyä emme kyenneet vielä tarjoamaan tuona filmiaikana.
2000-luvun alun mainokset ja niiden suunnittelijat olivat rohkeita. Myös yhteistyökumppanimme Vulcan Films oli tuolloin kovassa vedossa. Toast pääsi tekemään mainontaa Suomen suurimmille brändeille. Eritoten kilpailu matkapuhelinoperaattoreiden välillä oli kovaa. Kuumottavimmat hetket tiloissamme koimmekin, kun samaan aikaan tuotimme kolmen puhelinoperaattorin mainoksia eri editointihuoneissa.

Vuonna 2003 Motel Royal korvasi Vulcan Filmsin ja toimintaan tuli mukaan mm. Rane Tiukkanen ja Ykä Nieminen B-Rapun myötä. Tämä oli legendaaristen mainoskampanjoiden kulta-aikaa. DNA:n ”Elämä on” ja McDonald’sin ”Syökää kanaa” hokemat tulivat tutuiksi koko kansalle. Motel Royal valittiinkin vuoden tuotantoyhtiöksi vuosina 2005-2007 ja 2009. Noina vuosina Toastissa vieraili Suomen mainostoimistojen kärkinimiä laajasti mm. PHS:stä, Taivaasta ja Bob Helsingistä. Toastin perhe jatkoi kasvuaan, kun Veikko Ruuskanen, Tommi Rehn ja Karo Broman tulivat taloon.

Mielenkiintoisena kuriositeettinä noilta ajoilta mainittakoon Toastin liiketoiminnan sivuhaaran, DVD-levyjen autorisoiminen. Toast pääsi Spinefarmin ja Ewo Rytkösen mukana tuottamaan mm. Nightwishin, TikTakin, Aknestikin ja Chilren of Bodomin DVD levyjä, joita myytiin tuhansittain.

Toast muutti keväällä 2008 taloyhtiön remontin vuoksi isompiin tiloihin Lönnrotinkatu 32:een, tuolloin Toastin tuotantopäällikkönä aloitti Anki Nikula. Lisäksi vahvistimme osaamistamme myös 3D- ja efektipuolella. Uusina rekrytointeina Veskun tiimiin siirtyivät mm. Rodrigo Paiva sekä Felipe Bauer Brasiliasta.  Fillarilähettien vanhojen tilojen käytäville Stefan Lindfors suunnitteli maalauksia ja sisustusta. Lönkan 450 neliöisissä tiloissa sijaitsi 12 yksikköä. Mainosalan nousukiito olikin kovaa aina syksyn 2008 pörssiromahdukseen saakka. Tuolloin jouduimme valitettavasti irtisanomaan 4 yhtiön uusista rekrytoinneista. Isojen mainoskeikkojen aika oli hetkeksi ohi. Samoihin aikoihin Sami Käyhkö ja Jussi Aho irtaantuivat Toastista omaan Craneworks yhtiöönsä.

2010 Toast investoi Lönkalla ensimmäiseen värimäärittely-yksikköönsä ja laadukkaaseen projektoriin. Värimäärittelystä syntyi merkittävä uusi osaamisalue Veikko Ruuskasen johdolla. Olemme olleetkin Suomessa ensimmäisten yhtiöiden joukossa, jossa filmin korvaavaa digitaalista materiaalia on käsitelty. Ensimmäiset RED-materiaalin kokeilut Toastissa tehtiin jo vuonna 2008. Värimäärittelyn avulla saimme uusia asiakkuuksia ja mm. Kennel Helsinki käytti palvelujamme laajasti.

Elina Hyppönen aloitti Toastissa tuottajana vuonna 2011. Myös samoihin aikoihin Jukka Åkerman tuli äänisuunnittelutiimiimme.
2011 vietettiin Lönkalla myös Toastin 10 vuotisjuhlia.

MUUTTO MERIKORTTELIIN
Motel Royal lopetti toimintansa 2014. Viimeistään tästä voimme laskea televisiomainonnan murroksen alkaneen myös Toastin osalta. Kilpailu mainoseuroista oli kovaa uusien tuotantoyhtiöiden ja tuotantotapojen myötä. Myös elokuvamainonnan digitaalinen toimitus Finnkinolle loppui Toastissa vuonna 2015. Tästä johtuen yhtiön omistukseen jäivät Kari Mankinen, Jari Turunen ja Veikko Ruuskanen. Samassa murroksessa jouduimme muuttamaan uusiin tiloihin, tällä kertaa Merikortteliin, koska Lönnrotinkadun tilat muutettiin taas asunnoiksi.

Merikortteliin remontoimme mm. kaksi värimäärittely-yksikköä ja muutenkin saimme loistavat tilat toimintaa varten. Koemme myös päässeemme lähemmäksi mainosmaailman ydintä mainostoimistojen läheisyydessä. Myös lempi yhteistyökumppanimme Popular Oy muutti mukanamme tiloihimme. Piia Kankareen kanssa tehty yhteistyö on ollut hyvin antoisaa.

Vuodesta 2015 lähtien olemme kasvattaneet liiketoimintaamme lisäksi televisio-ohjelma-, dokumenttielokuva- ja draamapuolella. Viimeisimpänä lisänä on Antti Peltorannan tulo Toastiin. Antin myötä saimme portfolioomme mm. Syke draamasarjan ja valtavasti lisää kokemusta tiimiimme.

AV-ala on jatkuvassa murroksessa ja on ollut hienoa seurata tekniikan ja tuotantojen kehittymistä. Myös Toast on pysynyt jälkituotantoalan kärjessä seuraten alan muutoksia tarkasti. Uskomme toimintamme kantavan pitkälle tulevaisuuteen, toivottavasti ainakin seuraavan 20 vuoden päähän.

Haluammekin kiittää kuluneista vuosista niin henkilökuntaamme, yhteistyökumppaneitamme kuin asiakkaitamme.
Ilman teitä emme olisi tässä.

Raise a Toast!

– Kari Mankinen, Jari Turunen

Toastissa vuosina 2001 – 2021 työskennelleet:
Maarika Suopanki, Jari Turunen, Sami Käyhkö, Jari Vuoristo, Kari Mankinen, Juha-Matti Aho, Vesa Vinni, Tommi Rehn, Kari Pennanen, Teija-Liisa Paananen, Essi Tuukkanen, Veikko Ruuskanen, Karo Broman, Anki Nikula, Rodrigo Paiva, Felipe Bauer, Mikko Pesonen, Hanna-Leena Kartano, Jani Teräväinen, Jaako Stenius, Jukka Åkerman, Elina Hyppönen, Petja Salmio ja Antti Peltoranta.